Α π ό σ τ ο λ ο ς   Α π ο σ τ ο λ ό π ο υ λ ο ς
Παθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πάτρας, Διπλωματούχος Βελονισμού ECPD
Μειλίχου 176, Β' όροφος, Πάτρα. Τηλ.: 2610 427 379. E-Mail: aposapmed@gmail.com
Ωτοβελονισμός:

Τεχνικές, τρόποι θεραπειών Ωτοβελονισμού

α. επισκόπηση. παθολογία οργάνων μπορεί να εκφρασθεί στην επιφάνεια του ωτικού πτερυγίου, ορατή επισκοπικά, μερικές φορές με προγνωστική αξία καθώς συχνά απαιτείται πολύς χρόνος για να εκφρασθεί η βλάβη.

Η παρατήρηση της ιδιαίτερης επισκοπικής εικόνας του ωτικού πτερυγίου σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου την δεκαετία του 1970 επιβεβαιώθηκε το 2010 σε έγκυρη ιατρική δημοσίευση. O Marco Romoli επιβεβαίωσε το σημείο του λοβού ως προγνωστικό στεφανιαίας νόσου δια της μεθόδου της επισκόπησης.

Έχουν υπάρξει παρατηρήσεις για την ιδιαίτερη επισκοπική εικόνα του ωτικού πτερυγίου σε καλλιτέχνες και σε άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Το ωτικό ανθρωπάριο αντιστοιχεί στο αντίθετο ημισφαίριο, οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν ωραίο δεξί αυτί (εκφράζει το αριστερό ημισφαίριο), οι καλλιτέχνες ωραίο αριστερό αυτί.


β. ψηλάφηση. Ανίχνευση Επώδυνων Αντανακλαστικών Σημείων (ΕΑΣ). Τα ΕΑΣ ανιχνεύονται με πίεση, με papler, ως έκφραση αλγαισθητικών υποδοχέων στην περιφέρεια, ως σημεία έκφρασης αλγίας ή φλεγμονής.


γ. Ανίχνευση Λειτουργικών Σημείων ή σημείων Μειωμένης Ηλεκτρικής Αντίστασης (σ.ΜΗΑ).

Η ανίχνευση σημείου ΜΗΑ μπορεί να είναι διαγνωστική παθολογοανατομικής βλάβης ή ακόμη και αρχικής λειτουργικής βλάβης ή πρόδρομου σταδίου νόσησης αλλά και έκφραση μνήμης προηγηθείσας παθολογίας ή ανίχνευση νεοπλασματικής διεργασίας ή αναπλαστικής αναζωογονητικής διεργασίας.

Τα λειτουργικά σημεία εκφράζουν διαταραχή λειτουργικότητας ανεξάρτητη από την παθολογία πόνου, δεν έχουν ανατομική αντιστοίχιση.

Τα νεογέννητα έχουν ελάχιστα σημεία ΜΗΑ, μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον στρεσογόνο γενικά. Τα σημεία ωτοβελονισμού δεν είναι σταθερά χωροταξικά, ανιχνεύονται περιοχικά.

Στην πρόσθια πλευρά του ωτικού λοβού ανιχνεύουμε τα περισσότερα σημεία ψυχισμού. Συστήνουμε στους ασθενείς να ερεθίζουν τα σημεία ψυχισμού πιο συχνά όταν εκτίθεται σε στρεσογόνους παράγοντες.

Η δράση του βελονισμού σε αθλητικές κακώσεις είναι όχι μόνο με καλό άμεσο παυσίπονο αποτέλεσμα, αλλά είναι και θεραπεία βάθους γιατί κινητοποιεί θεραπευτικούς μηχανισμούς όπως βελτίωση μικροκυκλοφορίας, βελτίωση τροφισμού.


Σημαντικά Ερωτήματα Θεραπείας Ωτοβελονισμού.

Α. Σε ποιο αυτί (quale padiglione);
Β. Πόσα σημεία (quanti punti);
Γ. Ποια σημεία;
Δ. Πώς ο ερεθισμός; πόσο συχνά;
Ε. Πόσος ο ερεθισμός; πόσες φορές;

Χρονοερεθισμός των σημείων ωτοβελονισμού αντίστοιχα στην αϋπνία.

Η χαμηλή σεροτονίνη αυξάνεται με τη λήψη τροφής και ιδίως των υδατανθράκων που αυξάνουν γενικά τα επίπεδα ενδορφινών.

Με τον ωτοβελονισμό (και τη ΘΒ) "φτιάχνεις το φόρεμα" κάθε ασθενή, προσαρμόζεις το ερέθισμα στο βιορυθμό, στην ανάγκη του για ενδορφίνες ή σεροτονίνη (τι ώρα; Πόσος; Ερεθισμός; Αποτελεσματικός ο λίγος ή ο περισσότερος;).


Λειτουργικά Σημεία (ση.ΜΗΑ) Α και Β επιπέδου.

Τα σημεία ΜΗΑ Α΄ επιπέδου είναι δύο, ίδια για όλες τις παθολογίες.
Τα σημεία ΜΗΑ Β΄ επιπέδου έχουν δράση.
Β1 αναλγητική, Σημείο Θάλαμος,
Β2 μυοχαλαρωτική, Σημείο Ήπαρ,
Β3 αντιφλεγμονώδης, Σημείο ACTH,
Β4 αγχολυτική: Σημείο Άγχος 1, κ.α.

Αν δεν ξέραμε σημεία βελονισμού ή ωτοβελονισμού "θα δίναμε" αναλόγως "aspirine +muscoril +voltaren +stedon".

Ο ωτοβελονισμός έχει τόσο καλή αποδοχή στον κόσμο γιατί είναι μια "απαλή" θεραπεία, με ήπιες παρεμβάσεις.


Τρόποι θεραπειών Ωτοβελονισμού.

Α. πρόσκαιρος ερεθισμός με βελόνες ή άλλο μέσο.

Β. επαναλαμβανόμενος ερεθισμός διαρκείας.
Γίνεται με διάφορους τρόπους,
με ημιμόνιμες βελόνες ή σποράκια της Bacaria ή σφαιρίδια μεταλλικά ή μαγνητικά.

Ο διαρκής ερεθισμός είναι το πλεονέκτημα του ωτοβελονισμού, ιδίως σε προβλήματα χρόνιου πόνου, χρόνιου άγχους, θεραπειών προφύλαξης π.χ. σε ημικρανίες.

Γ. Ωτικό μασάζ.
Γίνεται με διάφορους τρόπους ερεθισμού ωτικού σημείου ή ζώνης. Με το papler ή ειδικά μεταλλικά στυλό ή γυάλινες ράμφους ή οτιδήποτε άλλο, ένα στυλό bick ή κινέζικα stick φαγητού. Υπάρχει μασάζ σημείων ωτοβελονισμού ή μασάζ ωτικών ζωνών για τη ρύθμιση του συμπαθητικού τόνου του ΑΝΣ ή το παιδιατρικό μασάζ ωτοβελονισμού αντί για τα σποράκια. Το μασάζ συνίσταται σε καθημερινή βάση, πρέπει να διδάσκεται στους γονείς ώστε να επαναλαμβάνεται, π.χ. προ του ύπνου στην παιδική αϋπνία, (διπλωματική εργασία σε Ιταλική ιατρική σχολή). Με καλή τεχνική εφαρμόζεται συχνά σε κέντρα ευεξίας, spa, κλπ.

Ο P. Nosier αναφέρει διακοπή κωλικού νεφρού με μασάζ του σημείου του ουρητήρα στην άνω ημικόγχη. Μπορούμε να κάνουμε μασάζ σε οξεία συμβάντα πόνου όπως στις αθλητικές κακώσεις, εκπαιδεύοντας π.χ. τους μασέρ. Σε οξεία αλγία το ωτικό σημείο εκδηλώνεται άμεσα. Μασάζ σε οξεία ωμαλγία π.χ. θα κάνουμε μασάζ στη μαστοειδή επιφάνεια αντίστοιχα με το σημείο του ώμου μπροστά, στην αύλακα.

Κάνουμε ωτικό μασάζ στο προτύπωμα της ανθέλικας πάνω κάτω με palper ή στυλό για 2 - 3 λεπτά σε καταστάσεις emergercy, ανάνηψης, λιποθυμικού επεισόδιου και σε κρίσεις συνδρόμου Reyneaux.

Τα Λειτουργικά Σημεία είναι σημεία έκφρασης της αντίδρασης του ΚΝΣ στα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον, δεν τα βρίσκουμε στα μωρά, ενώ τα ισχυρά είναι πάντα ενεργά σε όλους τους ενήλικες. Πιθανόν να μην ανιχνεύονται σε ένα δάσκαλο Γιόγκι. Σε δυσλειτουργίες ενεργοποιούνται περισσότερο. Σε στέρηση νικοτίνης π.χ. είναι πιο ενεργά πολλά σημεία του stress.Πάνω