Α π ό σ τ ο λ ο ς   Α π ο σ τ ο λ ό π ο υ λ ο ς
Παθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πάτρας, Διπλωματούχος Βελονισμού ECPD
Μειλίχου 176, Β' όροφος, Πάτρα. Τηλ.: 2610 427 379. E-Mail: aposapmed@gmail.com
Ωτοβελονισμός:

Θεραπεία βουλιμίας, παχυσαρκίας με ΩΒ

Νευροφυσιολογική ερμηνεία της διατροφής.

Στη ζώνη του υποθαλάμου υπάρχουν πολλοί πυρήνες αρμόδιοι για την ρύθμιση της διατροφής. Ο πυρήνας tratto solitario δέχεται πληροφορίες από το πνευμονογαστρικό νεύρο (ΠΓ) σε σχέση με την πλήρωση του στομάχου.

Με τον ΩΒ, με τον ερεθισμό της κόγχης και του πνευμονογαστρικού νεύρου επιτυγχάνομε τον ερεθισμό των πυρήνων του υποθαλάμου και προκαλούμε το αίσθημα του κορεσμού και την επιμήκυνση των μεσοδιαστημάτων λήψης τροφής.

Το σημείο της πείνας ή του κορεσμού δρα στον κορεσμό, είναι στον τράγο, δεν νευρώνεται από το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Το σημείο πείνας αυξάνει το αίσθημα πληρότητας - κορεσμού.

Ενεργοποιείται δύο φορές ημέρα με ερεθισμό λίγο πριν και λίγο μετά το γεύμα για να προκύψει αίσθημα κορεσμού και να διατηρηθεί περισσότερο μετά το γεύμα. Δίνοντας οδηγίες ερεθισμού (χρόνοερεθισμός) αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αντίστοιχα στη βραδινή βουλιμία. Οδηγίες και στην επεισοδιακή πολυφαγία.

Το σημείο του στομάχου είναι στην κόγχη, νευρούται από το ΠΓ νεύρο, δρά στην πέψη, αδειάζει το στομάχι, έχει ένδειξη στη γαστρίτιδα και αλλού, δεν επηρεάζει όμως στον κορεσμό.

Σε πείραμα (USA) με γαστρογραφίνη και ωτοβελονισμό στο σημείο της πείνας το περιεχόμενο του στομάχου αργεί να προωθηθεί. Ενίοτε το σημείο πείνας μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πληρότητας και ναυτία ή έμετο. Αν είναι ενοχλητικό αφαιρεί τα ερέθισμα ΝΡ.

Το νευροπεπτίδιο Y είναι σε αυξημένα επίπεδα σε καταστάσεις stress και οδηγεί σε αυξημένη εναπόθεση λίπους και άλλα αποτελέσματα.

Ο ωτοβελονισμός τροποποιεί και ρυθμίζει την λειτουργία του Nευροπεπτιδίου Y.

Ο ΩΒ βοηθάει ώστε:
Να τρώμε λιγότερο,
Να επιτύχουμε γρήγορο κορεσμό.
Να αυξάνουμε τα μεσοδιαστήματα πρόσληψης τροφής.
Να ρυθμίσουμε το ψυχοσωματικό σκέλος της πρόσληψης τροφής.
Να αποφύγουμε βουλιμικά επεισόδια και τσιμπολόγημα.
Να βελτιώσουμε τον ψυχισμό, τον πόνο.

Με τον ωτοβελονισμό δημιουργούμε στο ΚΝΣ "ψευδοχάρτες" ρύθμισης του κορεσμού μέσω του ερεθισμού της νευρωσης της ωτικής επιφάνειας της κόγχης από το πνευμονογαστρικό. Έτσι τροποποιούμε τις πληροφορίες για την χωρητικότητα του στομάχου (Α. Damasio).

Εμείς μπαίνοντας μέσω της ωτικής επιφάνειας της κόγχης στην πορεία του Πευμονογαστρικού Νεύρου δίνουμε ψευδείς πληροφορίες και ενεργοποιούμε π.χ. το αίσθημα του κορεσμού.

Ο ωτοβελονισμός τροποποιεί το αίσθημα κορεσμού με δράση στον υποθάλαμο, οδηγεί στην διακοπή της πρόσληψης φαγητού και αυξάνει τα μεσοδιαστήματα πρόσληψης.

Ειδικότερα το σημείο του στομάχου ή το σημείο του κορεσμού δρουν στην "βιολογική πείνα". Στην συναισθηματική ή "νευρική" πείνα δρα πολύ καλά το σημείο της ψυχοσωματικής εξισορρόπησης (shenmen) στο τριγωνικό βοθρίο το οποίο έχει νεύρωση από το τρίδυμο νεύρο.

Απαιτείται πολυπαραγοντική ολιστική ιατρική και υποστηρικτική προσέγγιση, δημιουργία θεραπευτικής συμμαχίας και μακροχρόνια προοπτική. Αφορά:
α. θεραπεία συμπεριφοράς, διατροφική συμπεριφορά, δίαιτες.
β. φυσική δραστηριότητα, άσκηση.
γ. φαρμακολογικές θεραπείες.
δ. χειρουργική αντιμετώπιση.
ε. συνδυασμοί, π.χ. ενδοστομαχικό μπαλόνι και συμπληρώματα διατροφής.

Διαιτητικό παράδοξο.

Διαιτητικό παράδοξο: το μακροχρόνιο αποτέλεσμα της δίαιτας είναι η περαιτέρω αύξηση του βάρους.

Ερμηνεία: Η απώλεια άνω του 10% του βάρους σε σχετικά σύντομο χρόνο (π.χ. ένα έτος) κινητοποιεί βαθείς αρχέγονους μηχανισμούς επιβίωσης. Το ΚΝΣ και ιδίως ο Φυτικός Εγκέφαλος τροποποιεί νευρο-όρμονο-ανοσολογικούς μηχανισμούς με σκοπό την ανάκτηση του βάρους, την επιβίωση.

O ΩΒ μπορεί να κάνει επαναρύθμιση των ομοιοστατικών μηχανισμών ελέγχου του βάρους του σώματος.

Ο οργανισμός ρυθμίζει την συμπεριφορά και τους μηχανισμούς ελέγχου του βάρους ώστε να προσαρμοσθεί στο υψηλότερο βάρος της πενταετίας. Αυτό γίνεται με αρχέγονους φυλογενετικούς και εξελικτικούς μηχανισμούς. Για να μην ξανααποκτήσει το βάρος που έχασε κάποιος πρέπει να το διατηρήσει για μια πενταετία. Θα "ξεχάσει" τα κιλά που έχασε σε 5 χρόνια. Αυτό γίνεται όταν χάσει πάνω από το 10% του βάρους του.

Ο ωτοβελονισμός έχει τη δυνατότητα ως ερέθισμα στο ΚΝΣ να ελαττώσει αυτό το διάστημα της 5ετίας σε 1 έτος. Με τον ωτοβελονισμό και την θεραπεία βελονισμού υπεισερχόμαστε στο υποθαλαμικό μηχανισμό ρύθμισης της ομοιοστασίας της διατροφής και σε πολλαπλούς μηχανισμούς ρύθμισης.

Κάθε φορά που κάνουμε δίαιτα ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται ως κατάσταση λιμού, πείνας και αντιδρά με διακοπή της δίαιτας, με αύξηση της πρόσληψης και της αποθήκευσης τροφής. Έτσι τελειώνει η δίαιτα, εξαφανίζεται ο ασθενής (eclipse), ακολουθεί υπερφαγία και ανάκτηση βάρους.

Το λιοντάρι συνήθως κυνηγάει μια φορά την εβδομάδα και το τρώει όλο, τρώει υπερφαγικά, το αποθηκεύει μέχρι το επόμενο κυνήγι, την 6η - 7η ημέρα αν δεν βρει θήραμα δεν κοιμάται καθόλου, κυνηγάει και την νύχτα, το ένστικτο της επιβίωσης το οδηγεί, το αδύνατο πεθαίνει.

Craving: λαιμαργία, επιτακτική προσμονή ευχαρίστησης, ανάγκη υδατανθράκων → αύξηση υποδοχέων σεροτονίνης →ευχαρίστηση, χαλάρωση.

Μελέτη διαιτητικών προτύπων και μηχανισμών.

Α. "μήνας του μέλιτος" για 2 - 3 μήνες με απώλεια βάρους και θετική στάση.

Β. παραίτηση, εγκατάλειψη ή αποδοχή της αναγκαιότητας και της επιμονής στην προσπάθεια.

Γ. Αλλαγή συνηθειών και τρόπου ζωής, απόκτηση και διατήρηση συνηθειών κίνησης και αερόβιας καθημερινής "χαρούμενης" άσκησης (hobby).

Στους παχύσαρκους έχουμε τους υπερφαγικούς, με μεγάλα γεύματα, αυτούς που τσιμπολογούν όλη μέρα, και τους επεισοδιακά βουλιμικούς.

Το αίσθημα της πείνας, δηλαδή η διάθεση για πρόσληψη τροφής εξαλείφεται μετά από πρόσληψη α ή β ποσότητας τροφής και προτρέπει σε επανάληψη γευμάτων.

Το αίσθημα του κορεσμού μπορεί να επιτυγχάνεται με λίγη ή πολύ ποσότητα φαγητού και μεγαλώνει τα μεσοδιαστήματα πρόσληψης τροφής. Διέγερση του σημείου του κορεσμού βοηθά στον έλεγχο της βουλιμίας και στην δίαιτα, δρα στη φυσιολογία της πέψης και όχι στον ψυχισμό.

Διεγείρεται μισή ώρα πριν το φαγητό και στο μεσοδιάστημα των δύο γευμάτων. Αρχικά τίθεται μόνο ομόπλευρα, αν δεν ενεργοποιείται τίθεται ετερόπλευρα ή άμφω.

Διαπίστωση: Σε ασθενείς που ευρίσκονται σε διαιτητική προσπάθεια, κάθε νέα πρόσθετη κατάσταση stress μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της δίαιτας και επανέναρξη αυξημένης πρόσληψης τροφής.

Ενώ σε ασθενείς εκτός δίαιτας, κάθε νέα πρόσθετη κατάσταση stress μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της πρόσληψης τροφής.

Ένδειξη ωτοβελονισμού είναι και η διατήρηση του απωλεσθέντος βάρους στη φάση του κινδύνου επανάκτησης μετά την αρχική εύκολη φάση της δίαιτας.

Από το ιστορικό να διακρίνουμε οπωσδήποτε αν α) έχει μεγάλα ή πολύ μεγάλα γεύματα, κυρίως ως υπερφαγικός, αλλά όχι τσιμπολόγημα συχνά. Θα φροντίσουμε για γρήγορο κορεσμό και γενική εξισορρόπηση.


Διατροφικές Αλλεργίες και Ωτοϊατρική

Τα ζώα δεν αναρωτιούνται για την δίαιτα τους, αλλά «ξέρουν» ποιο φαγητό τους ταιριάζει, δεν υπάρχει παχύσαρκο άγριο ζώο, τρώνε μόνο όσο πεινάνε. Στην Αφρική δεν υπάρχουν παχύσαρκοι άνθρωποι. Το είδος της διατροφής των ανθρώπων σχετίζεται με την κουλτούρα τους, συχνά σε αντίθεση με το ένστικτο.

Παλιότερα οι άνθρωποι έτρωγαν για να επιβιώσουν. Τώρα τρώμε υπερκαταναλώνοντας όπως και στην αναψυχή και στην εργασία και έτσι υπάρχει μια έκρηξη αλλεργιών. Στην Ισλανδία το 1/3 του πληθυσμού έχει αλλεργίες, «τα εισπνεόμενα κάνουν θόρυβο» στα αμφιθέατρα, στις νέες γενιές.

Στην Δυτική ιατρική εκπαίδευση δεν μιλάμε αρκετά για τις διατροφικές συνήθειες και την επίδραση τους στην υγεία, για την ωφέλεια στην υγεία από τις σωστές διατροφικές επιλογές. π.χ. υπάρχει παρατήρηση για την ωφελιμότητα στο άγχος ή στην ολική αλωπεκία ή στην σπαστικότητα από την αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι επίσης συχνή η αυτόματη πλήρης αποφυγή τους, όπως και κάποιων κρεάτων από την παιδική ηλικία. Η πλειονότητα των τροφικών αλλεργιών περνούν απαρατήρητες. π.χ στην Γαλλία το 73% των παιδιών με αλλεργία στο γάλα έχουν επισκεφθεί παιδοψυχίατρο πριν τη διάγνωση της αλλεργίας.

O Claud Bernard έλεγε ότι «τα γεγονότα έχουν πάντα δίκιο».

Διατροφικά άλλαξε ο κόσμος.

 • οι γυναίκες εργάζονται,
  αλλαγή στο τρόπο παρασκευής φαγητού,
  στην προετοιμασία του τραπεζιού,
 • δεν έχουμε πολύτεκνους, (τότε θα τρώγαμε πολλά ζυμαρικά),
 • έχουν αυξηθεί τα μοναχικά άτομα (διαζύγια, άγαμοι),
 • έξοδος από την ύπαιθρο, αστικός τρόπος ζωής,
 • αλλαγές και μετακινήσεις πληθυσμών
  (6 εκατομμύρια αλλοδαποί στη Γαλλία),
 • μεγάλα εμπορικά κέντρα,
 • διαφήμιση στην τηλεόραση (αυξηση σε γαλακτοκομικά, τυριά, αλλαντικά).
 • αλλαγές στην γεωργία (άρδευση, λιπάσματα, μεταλλαγμένα προϊόντα).
 • συντήρηση των τροφίμων (ψυγεία, καταψύκτες).
  Φανταστείτε τη ζωή χωρίς ψυγείο, πριν 50 μόλις χρόνια.
 • Η καμπύλη της επίπτωσης του Ca μαστού συσχετίσθηκε με την έναρξη της αγοράς ψυγείων.!!!
 • μεταφορές, παγκόσμια αγορά τροφίμων,
  (στην Γαλλία πολλές αλλεργίες από τον ανανά, της Κένυα).
 • αύξηση του καρκίνου, των καρδιαγγειακών, της παχυσαρκίας, των ψυχικών νόσων (στη Γαλλία το 30% του πληθυσμού παίρνει φάρμακα για ψυχικές νόσους).
Φυλογενετικό ερώτημα.

Φυλογενετικά τι τροφές ταιριάζει να τρώει ο άνθρωπος; Τι Είμαστε; Κρέατο-, φρούτο -, χόρτο-, σπόρο-, φύτο-, έντομο- φάγοι; Παμφάγοι; Η απάντηση έχει σχέση με την κατασκευή της γνάθου και του στομάχου, Έχουμε πλευρική κίνηση στη γνάθο και επίπεδους γόμφιους. Οι πίθηκοι είναι φρουτοφάγοι.

Όλες οι μελέτες λένε ότι και οι άνθρωποι είναι φρουτοφάγοι. Εξελίχθηκαν εδώ και εκατομμύρια χρόνια τρώγοντας κυρίως φρούτα, ξηρούς καρπούς, μαλακές ρίζες και μικρά έντομα . Ήμασταν περισσότερο συλλέκτες τροφής παρά κυνηγοί. Δοκιμάστε να φάτε ωμό κρέας, δεν γίνεται. Δεν έχουμε τα πεπτικά ένζυμα που έχουν τα παμφάγα ζώα.

Δεν είχαμε και φωτιά τότε. Μετά γίναμε του μαγειρέματος. Τα τελευταία 100 χρόνια άλλαξαν όλα πάλι. Αποκτήσαμε ψυγεία. Περισσότερο κρέας και γάλα και λιγότερο ψωμί και λαχανικά. Σύγκριση μεταξύ του 1965 και 1989 στην κατανάλωση kg φαγητού/ έτος. Ενδεικτικά και αντίστοιχα το ψωμί 84 kg και 44 kg και το τυρί 10 και 17 kg.


Πρωτείνες.

Ευθύνονται κυρίως για τις αλλεργίες. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει μόνο πρωτεΐνες, τα αμινοξέα τους. Δεν υπάρχει αλλεργία στα λίπη ή στη ζάχαρη. Ρινική αλλεργία συσχετίζεται συχνά με το μέλι που φτιάχνεται από τη γύρη και συμμετέχει πολύ συχνά στις αλλεργικές ρινίτιδες που εκδηλώνονται το χειμώνα. Πολλοί τρώνε πρωινό με μέλι, η αλλεργία είναι από τις πρωτεΐνες της γύρης.

Ένα ζώο για να φτιάξει 1 kg κρέας θα καταναλώσει 10kg φυτικών πρωτεϊνών. Άρα για την οικονομία του πλανήτη πρέπει να μην παράγουμε και καταναλώνουμε ζώα αλλά φυτικά τρόφιμα.


Φυτικές ίνες.

Εχουμε 7 μέτρα έντερο ενώ οι αγελάδες έχουν 20 μέτρα. Οι Φυτικές ίνες είναι χρήσιμες και σημαντικές για την λειτουργία του παχέως εντέρου, μειώνουν επίσης το αίσθημα της πείνας. Ρυθμίζουν τη λειτουργία του παγκρέατος και ελαττώνουν το κίνδυνο του σακχαρώδη διαβήτη. Τα 100gr τροφίμου περιέχουν φυτικές ίνες, τα σύκα 9,6 gr, τα δαμάσκηνα 9 gr, τα μήλα 2gr, τα φασόλια 25 gr, το σπανάκι 9 gr.

Η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών γίνεται στο λεπτό έντερο. Φυσιολογικά καμία πρωτεΐνη δεν μπορεί να περάσει τον εντερικό φραγμό. Αν περάσει θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ανοσολογικό σύστημα.

Πείνα: σχετίζεται με το ένστικτο, Όρεξη: σχετίζεται με την κουλτούρα. Με τον ωτοβελονισμό διεγείρουμε ισχυρά τον πυρήνα του υποθαλάμου, όπου είναι το κέντρο του κορεσμού.


Τοξικότητα τροφίμων.
 • άμεση, όπως από μανιτάρια,
 • εξωγενής μόλυνση, από παρασιτοκτόνα (υδράργυρος π.χ. ψάρια βάθους, και άλλα βαρέα μέταλλα),
 • ραδιενέργεια,
 • αντιβιοτικά, στα ζώα εκτροφής τυροκομικών (αγελάδες).
Στη Γαλλία εάν μια αγελάδα στις 1000 της μονάδας εκτροφής πάρει αντιβιοτικό απαγορεύεται να παρασκευασθεί τυρί από όλη τη μονάδα, ομοίως τα αναβολικά απαγορεύονται, (όχι όμως στις ΗΠΑ ή στη Βραζιλία).


Δυσανεξίες.
 • Ενζυματική: έλλειψη απαραίτητου ενζύμου διάσπασης ουσιών όπως π.χ. α. φαινυλκετονουρία, β. δυσανεξία στη λακτόζη (έλλειψη λακτάσης, αφρικανοί) οδηγεί σε διάρροια, κοιλιαλγία.
 • Φαρμακευτική : π.χ. κνησμός μετά βρώση φράουλας λόγω υπερευαισθησίας σε ισταμίνη. Στην σοκολάτα η τυραμίνη προκαλεί υπερκινητικότητα, νευρικότητα στα παιδιά, λόγω εγκεφαλικής αγγειοδιαστολής. Σύσταση τα παιδιά να αποφεύγουν τη σοκολάτα. Παρόμοια η καφεΐνη, το αλκοόλ.
 • Μη καθορισμένη, ψυχολογικής φύσης: συσχέτιση φαγητού με την μνήμη,
  (π.χ. α. βρώση λουκάνικων και κατάρρευση του χρηματιστηρίου).

Α too big Head.

Ερώτημα: Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του ανθρώπου σε σχέση με τις αλλεργίες; Γιατί ο άνθρωπος αναπτύσσει αλλεργίες;
Απάντηση: Γιατί έχουμε μεγάλο κεφάλι, και λίγη εγκυμοσύνη.

Ο ενδομήτριος χρόνος στο άλογο είναι 12 μήνες, στο γαϊδούρι 13, στον ελέφαντα 24. Στον άνθρωπο είναι μόνο 9 μήνες γιατί η έξοδος της πυέλου είναι μικρή και ο ρυθμός αύξησης του κρανίου γρήγορος. Αλλά το ανοσολογικό σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί και το νεογνό πρέπει να τρέφεται μόνο από το γάλα της μητέρας. Για 4 – 5 μήνες μετά τον τοκετό ο εντερικός φραγμός δεν λειτουργεί, είναι τελείως ανοικτός στο γάλα της μητέρας και οι πρωτεΐνες περνούν άμεσα στο αίμα.

Αν δώσουμε άλλο γάλα ή άλλες τροφές μπορεί να προκαλέσουμε ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να εκδηλωθεί αργότερα, στα είκοσι ή σαράντα χρόνια, μετά ένα πρόσθετο stress. Στη Ρωσία, στις εθνικές ομάδες απορρίπτεται κάποιος αν δεν έχει θηλάσει στην αρχή της ζωής του.

Η κατάθλιψη έχει πολύ συχνά τροφικά αίτια. Εκδηλώνεται με κόπωση, υπνηλία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κ.α. Η ημικρανία επίσης έχει πολύ συχνά τροφική αιτία ιδιαίτερα από το γάλα, το σιτάρι, την τομάτα, την πατάτα.

Τα τεστ στο αίμα αφορούν τις αλλεργίες τύπου Ι και ΙΙ, είναι ακριβά και δεν αφορούν τις «κρυφές» καθυστερούμενες αλλεργίες.


Αιτίες κρυφών τροφικών αλλεργιών.
 • Γενετικά.
 • Έλλειψη θηλασμού.
 • Χρήση φαρμάκων, αντιφλεγμονωδών, κορτιζόνης, αντιβιοτικών, εμβολίων (το BCG καλλιεργείται σε πατάτα),
 • Κατάχρηση συγκεκριμένης τροφής,
 • Ορμόνες. Όταν αυξάνονται ή αλλάζουν τα ορμονικά επίπεδα εκδηλώνονται αλλεργίες, π.χ. στην εφηβεία (υπόταση, δυσκοιλιότητα, ημικρανία), στην αρχή της κύησης (εμετοί).
 • Αλκοόλ, αλλάζει η διαπερατότητα του εντέρου,
 • πυρετός,
 • Η σωματική κόπωση (κατανάλωση πολλών ζυμαρικών από τους αθλητές σχετίζεται με αλλεργίες στο σιτάρι).

Τα ψυγεία αυξάνουν την κατανάλωση γάλακτος, όσο περισσότερο δουλεύουν οι γυναίκες τόσο περισσότερο γάλα καταναλώνουν οι άνδρες, υπάρχει ψυχολογικός παράγων, το γάλα είναι η γυναίκα, η γυναίκα που λείπει από το σπίτι. Στη Γαλλία καταναλώνουν 300 lt γάλα/ έτος / άτομο. Στην Κίνα 2 lt.

Αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών στα μοναστήρια σημαίνει ψυχολογικό πρόβλημα στο χώρο, όχι καλή λειτουργία, είπε ο αρχιεπίσκοπος στο γραμματέα του ιερέα … και αυτός το είπε στο R. Nosier, στο τραίνο Παρίσι – Λυών.


Διαγνωστικό ερωτηματολόγιο
 • Θηλασμός, δίαιτα στην παιδική ηλικία,
 • χρήση αντισυλληπτικών,
 • Ύπαρξη απέχθειας σε συγκεκριμένη τροφή τώρα ή στο παρελθόν.

50% γυναικών με Ca μαστού είχαν έντονη απέχθεια στο γάλα, είναι πολύ συχνό. Σχετίζεται και με την ημικρανία, δυσκοιλιότητα. Συστήνουμε να σταματούν όλα τα γαλακτοκομικά.

Στην ιατρική πράξη το λεπτομερές ιστορικό και η φυσική εξέταση οδηγούν σε συμπεράσματα και σε αλλαγή τρόπου σκέψης και εργασίας ή θεραπευτικής επιλογής. Ερώτημα για τις διατροφικές συνήθειες ή αλλαγή συνήθειας ή διατροφικής κατάχρησης στην έναρξη ή πριν από την ασθένεια.

Να γίνεται προσπάθεια χρονικής συσχέτισης. Η δυσανεξία σε τροφές μπορεί να προκαλέσει παθήσεις, π.χ. η συσχέτιση δυσανεξίας στο γάλα και Ca μαστού. Υπάρχουν διατροφικά test προληπτικά στο αίμα ή δερματικά, που συχνά είναι ακριβά. Υπάρχουν κρυφές αλλεργίες που δεν μπορούν να διαγνωστούν.


Αλλεργίες και ring test.

Ο καθηγητής Ιατρικής Omura πρότεινε προ πολλών ετών το ring test, εξωλεκτικό ενεργειακό test με έλεγχο της αντίστασης των δακτύλων, δημιουργία δακτυλιδιού με τον δείκτη και τον αντίχειρα, που αλλάζει στην ήπια προσπάθεια ανοίγματος του από τον εξεταστή, κρατιέται κλειστό ή ανοίγει, αντιστέκεται ή όχι, όταν ο ασθενής κρατάει στο άλλο χέρι του ένα τρόφιμο κάθε φορά, πού του ταιριάζει ή όχι.


Αλλεργίες και VAS.

Ο P. Nosier παρατήρησε την αλλαγή του σφυγμού με την πίεση στο αυτί. Αυτή η αγγειακή ανταπόκριση σε ένα ερέθισμα στο δέρμα, ως αντίδραση προσαρμογής του οργανισμού, είναι το VAS ή ο σφυγμός του Nosier.

Στον έλεγχο VAS, σε τροφική αλλεργία παίρνουμε παθολογικό VAS, μετράμε τις σφυγμικές ώσεις με εξασθένηση που επαναλαμβάνονται μέχρι να επανέλθει το κανονικό σφυγμικό κύμα. Με το VAS ρωτάμε, το βασικό ερώτημα είναι αν κάτι είναι καλό ή κακό για εμάς, αν μας ταιριάζει ή όχι.Πάνω