Που ενδείκνυται

 

Θεραπείες πόνου και Ωτοβελονισμός

Ο ωτοβελονισμός έχει θεραπευτική ένδειξη στην αντιμετώπιση του πόνου, ανεξαρτήτως αιτίας, με μεγάλη αποτελεσματικότητα στις θεραπείες οξέως, χρόνιου, νευροπαθητικού, μυοσκελετικού πόνου (αρθρίτιδες, τενοντίτιδες, αυχεναλγίες, οσφυαλγίες), σε ημικρανίες, κεφαλαλγίες τάσεως, προσωπαλγίες, νευραλγία τριδύμου, σπασμό μασητήρων. Το πρωτόκολλο είναι ίδιο ως συστηματική προσέγγιση αλλά αλλάζουν οι παράμετροι όπως η εντόπιση, η χρονιότητα ή άλλα δεδομένα, π.χ. άρθρωση με οίδημα, φλεγμονή.

Η Γαλλική και η Κινέζικη ωτική χαρτογράφηση είναι κυρίως χάρτες εκπροσώπησης του πόνου, οξέως προκλητού πειραματικού του Nosier ή χρόνιου κλινικού των Κινέζων. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ τους. Ο πρωτοπαθής πόνος εκφράζεται τοπογραφικά στην αντίστοιχη ζώνη χαρτογράφησης, αλλά ένας δευτεροπαθής προβαλλόμενος αναφερόμενος πόνος θα ανιχνευθεί  στη ζώνη της πρωτοπαθούς βλάβης. Εδώ είναι και που η διαγνωστική αξία του ωτοβελονισμού πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται με σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους (π.χ. υπέρηχους, ακτινογραφία, κ.λπ.) και βάσει της κλινικής εικόνας.

Στον νευροπαθητικό ή ψυχογενή πόνο δεν ανιχνεύουμε επώδυνα σημεία αλλά μόνο λειτουργικά, ενώ π.χ. σε οξεία οσφυοϊσχιαλγία ή πρόσφατη παθολογία με μυϊκή – κινητική μόνο αιτία, μπορεί να έχουμε άμεση λύση ακόμα και κατά την πρώτη συνεδρία, με τοποθέτηση ημιμόνιμων βελόνων. Ο ωτοβελονισμός έχει επίσης ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα στις άτυπες χρόνιες προσωπαλγίες και τη νευραλγία του τριδύμου. 

 

Κεφαλαλγίες και Ωτοβελονισμός

 Η Coharne Database Μετα-ανάλυση το 2010 επιβεβαίωσε ότι ή θεραπεία βελονισμού είναι αποτελεσματικότερη από τη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία και τη μακροχρόνια προφύλαξη σε ημικρανίες και άλλες χρόνιες κεφαλαλγίες. Αυξάνεται διαρκώς η χρήση του στα ιατρεία πόνου και κεφαλαλγίας σε παγκόσμια κλίμακα.

 

 Η στάση του σώματος και ο Ωτοβελονισμός

Η στάση του σώματος ρυθμίζεται από ένα πολύπλοκο σύστημα ομοιοστασίας και ορθοστασίας. Οι παρασπονδυλικοί μύες είναι οι εκτελεστές για τη διατήρηση της καμπυλότητας και της ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης, η οποία λειτουργεί βάσει της συνεργασίας του μυϊκού συστήματος που την υποστηρίζει με εντολές από το Κ.Ν.Σ.   

Το Κ.Ν.Σ. δίνει τις εντολές ως κεντρικό PC που παίρνει ενημέρωση από αισθητήριους υποδοχείς από όλο το σώμα αλλά κυρίως από τα μάτια, τη γνάθο και τον λαβύρινθο. Σε περιφερικές βλάβες, π.χ. στα μάτια, το κεντρικό PC προσαρμόζει την ισορροπία της σπονδυλικής στήλης κυρίως με μυϊκή σύσπαση, πρόσκαιρη ή μόνιμη ετερόπλευρη, των παρασπονδυλικών μυών.  Σε θεραπείες ωτοβελονισμού πάντα εξετάζουμε τη στάση του σώματος, ιδιαίτερα τα μάτια, τις γνάθους, τα πόδια και τα πέλματα και δίνουμε συμβουλές θεραπευτικές, πάντα προσπαθόντας να θεραπεύσουμε τη συμμετρία.  

 

Ψυχοσυναισθηματικές Διαταραχές και Ωτοβελονισμός

Στο ωτικό πτερύγιο διακρίνουμε τα σημεία ψυχισμού σε:

α. σημεία άγχους

β. σημεία διάθεσης

γ. σημεία stress

δ. σημεία πρόληψης ή ευεξίας

ε. σημεία βελτιστοποίησης της απόδοσης ή τόνωσης

Εκφράζονται ως εστίες stress σε συμπτωματολογία αμιγώς ψυχισμού (π.χ. σημείο επιθετικότητας, σημείο πρόληψης πανικού, σημείο νευρικότητας κ.α.)  ή μεικτά – ψυχοσωματικά  (π.χ. πνιγμονή, αιμωδίες, τυμπανισμός, κνησμός κ.α.) ή σημεία γενικά ισχυρά (π.χ. τα master points, το shenmen) ή σημεία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος  (π.χ. σημείο αυτόνομο νευρικό ή συμπαθητική άλυσος).

 

Ο Ωτοβελονισμός έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σε συμπτωματολογία με:

α. άγχος, νευρικότητα, υπερένταση, υπερδιέγερση

β. επεισόδια πανικού, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, πνιγμονή

γ. φοβίες όπως αγοραφοβία, νοσοφοβία, φοβία πτήσεων, εξετάσεων, οδοντίατρου κ.α.

δ. διαταραχές ύπνου, αϋπνία, αφυπνίσεις κ.α. 

ε. διαταραχές διάθεσης, κατάθλιψη, δυσθυμία, παραίτηση, κόπωση κ.α.

στ. κνησμός ψυχογενής, νευροδερματίτιδα

ζ. ευερέθιστο παχύ έντερο, τυμπανισμός, εναλλαγές διάρροιας ή δυσκοιλιότητας κ.α.

η. ανάγκη για ψυχολογική στήριξη σε ομάδες αθλητισμού και προετοιμασία αθλητών/ενίσχυσή τους για καλύτερες επιδόσεις

θ. άγχος πριν από εξετάσεις στη μέση και ανώτερη εκπαίδευση (αποδίδει καλά και ενίοτε θεαματικά στην ψυχική και στη σωματική συνιστώσα του άγχους των εξετάσεων με συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, αγωνία, πνιγμονή, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχή ύπνου κ.α.)

ζ. μετατραυματικό stress -ο ΩΒ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο και την αποδρομή του stress, ενίοτε και σε δύσκολα κλινικά σύνδρομα

 

Δυνατότητες και όρια του Ωτοβελονισμού σε διαταραχές ψυχισμού

Αρχικά, θα πρέπει να αξιολογείται το ιστορικό της νόσου, η χρονιότητα, η επιδείνωση καθώς και η αναποτελεσματικότητα προηγηθείσας ή συνεχιζόμενης φαρμακοθεραπείας ή ψυχοθεραπείας.

Ο συνδυασμός φαρμάκων και ωτοβελονισμού δίνει καλό αθροιστικό αποτέλεσμα και δυνατότητα ελάττωσης της δοσολογίας και των παρενεργειών των φαρμάκων, ενώ με τον ωτοβελονισμό δρούμε κυρίως στη σωματική συνιστώσα της ψυχοσωματικής διαταραχής. Ο ασθενής βιώνει εντονότερα την σωματική συνιστώσα ή αρνείται την ψυχική συνιστώσα του προβλήματος υγείας (αποφυγή του ψυχιάτρου) -π.χ. ο ασθενής με κολίτιδα συχνά αρνείται το ψυχοτρόπο φάρμακο, ενώ ενίοτε εξαρτάται μακροχρόνια από αυτό.

Υπάρχει επίσης ένδειξη ωτοβελονισμού σε δυσδιάγνωστες καταστάσεις ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, αταξινόμητες ή οριακές, που συνήθως αντιστέκονται στις συμβατικές θεραπείες. Μεγάλο ποσοστό θεραπειών ωτοβελονισμού είναι θεραπείες ψυχοσωματικών νόσων, εξαρτήσεων και διαταραχών διατροφής.

 

Δερματολογικές παθήσεις και Ωτοβελονισμός

Η αποτελεσματικότητα του ωτοβελονισμού είναι υψηλή στα δερματολογικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, ο Ωτοβελονισμός είναι αποτελεσματικός μέσω των επιμέρους δράσεων του:

  • αντιαλλεργική
  • αντιφλεγμονώδης
  • ψυχοτρόπος
  • εξισορροπιστική του ΑΝΣ
  • εξισορροπιστική του ανοσοποιητικού συστήματος

Υπάρχουν σημαντικά σημεία γενικής και ειδικής δράσης, ενώ η θεραπείες του ωτοβελονισμού στην δερματολογία είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και αποτελεσματικές. 

 

Γυναικολογικές παθήσεις και Ωτοβελονισμός

Είναι αυξανόμενο το ενδιαφέρον (ιδιαίτερα στην Ευρώπη) για την ευοδωτική δράση του βελονισμού και του ωτοβελονισμού -ιδίως στην εξωσωματική υποστήριξη των γυναικολόγων και των ασθενών τους- σε προβλήματα υπογονιμότητας καθώς και στην υποβοήθηση φυσιολογικού τοκετού και μεθόδων ανώδυνου τοκετού.

Σημαντική είναι επίσης η βοήθεια του ωτοβελονισμού στη θεραπεία κλιμακτηριακού συνδρόμου που εμφανίζεται με εξάψεις, εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου, διάθεσης, άγχος, βουλιμία κ.α., συμπτώματα που σχετίζονται με καταστάσεις stress και είναι συχνά παρατεταμένα.

Με λίγα σημεία ωτοβελονισμού μπορούμε να βοηθήσουμε επίσης, πάντα σε συνεργασία με τους γυναικολόγους, σε δύσκολα γυναικολογικά προβλήματα όπως η ενδομητρίωση, τα μεγάλα ινομυώματα κ.α. Σε ασθενείς κοντά στην εμμηνόπαυση, μπορούμε να διατηρήσουμε ή να μειώσουμε το μέγεθος των ινομυωμάτων μέχρι να φτάσουν στην εμμηνόπαυση και στην ακόλουθη μείωση του ρυθμού της ανάπτυξης αλλά και την ατροφία τους.