Άσκηση

 

Η υγεία δεν ταυτίζεται με την απουσία μόνο εμφανούς νόσου ή αναπηρίας, αλλά επεκτείνεται στην πλήρη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου. Η σωματική επάρκεια μοιάζει με τον κορμό δέντρου που υποστηρίζει πολλούς κλάδους, όπως είναι οι ψυχικές, πνευματικές, επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Στην καλλιέργεια της σωματικής επάρκειας συμβάλλουν αρκετοί γενετικοί παράγοντες, κυρίως όμως επίκτητοι. Μεταξύ των τελευταίων, θεμελιώδους σημασίας είναι η μυϊκή δραστηριότητα, συμπληρωματικοί δε η κατάλληλη διατροφή, η επαρκής ανάπαυση, ο επαρκής ύπνος, η χαλάρωση, οι καλές συνήθειες κ.ά.

Η κίνηση είναι η κυριότερη ιδιότητα της ανθρώπινης μηχανής. Τούτο βεβαιώνεται από το γεγονός ότι το κινητικό σύστημα αντιπροσωπεύει στον κανονικό ενήλικο άνδρα το 56 - 58% του σωματικού βάρους, κατά τι λιγότερο δε στη γυναίκα. Η ανθρώπινη μηχανή είναι μηχανή σχεδιασμένη για κίνηση. Με την κίνηση, η ανθρώπινη μηχανή όχι μόνο τελειοποιείται, αλλά, κάτι παραπάνω: υπάρχει.

Λειτουργικές ικανότητες, όπως η αερόβια ικανότητα, η μυϊκή δύναμη, η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η αναπνευστική λειτουργία, η λειτουργία του καρδιακού μυός κ.λπ., εμφανίζουν με την άσκηση βελτίωση που μπορεί να φτάσει το 10-20% ακόμα και στους ηλικιωμένους.

Οι αερόβιου τύπου δραστηριότητες φαίνεται, βάσει των υπαρχόντων δεδομένων, ότι είναι οι καταλληλότερες για την προστασία της υγείας του ανθρώπου από τις περισσότερες απ’ αυτές τις παθήσεις φθοράς. Το περπάτημα,  η πεζοπορία, τo τρέξιμο, η κολύμβηση, η κωπηλασία, το σχοινάκι, η ποδηλασία, το tennis, ο χορός, το ποδόσφαιρο είναι τυπικά και δημοφιλή είδη μυϊκής δραστηριότητας κατά κύριο λόγο ή αποκλειστικά αερόβιου τύπου, που έχουν προστατευτική επίδραση.

Τα ευνοϊκά αποτελέσματα της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας έχουν αναγνωριστεί από όλους σήμερα. Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί η συμβολή της άσκησης στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά πλαίσια, στην ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου, στην πρόληψη της ισχαιμικής νόσου του μυοκαρδίου, στη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων, στην επιβράδυνση των μορφολογικών και λειτουργικών μεταβολών που συνοδεύουν το γήρας κ.α.